skip_to_main_content

Bennys bukser brænder på Nivaagaard – Træd ind i Ib Spang Olsens univers til 100-året for kunstneren

Tag med ind i tegneren Ib Spang Olsens finurlige og sjove univers på Nivaagaards Malerisamling. Oplev letpåklædte damer, skovtrolde og fjollede by-originaler. Der er helt sikkert billeder, du har set før, og også mange, du ikke kendte.

Brændende bukser og farverige streger på Nivaagaards Malerisamling

Kender du Halfdan Rasmussens ABC? Kan du se for dig, hvordan Bennys bukser brænder? Og når anemonerne springer ud af kanonerne? Hvis du kan, er det højst sandsynligt Ib Spang Olsens farverige illustrationer, du ser for dit indre blik.

Oplev Ib Spang Olsens finurlige og dragende værker, når Nivaagaards Malerisamling fejrer, at kunstneren ville være blevet 100 år i år. Se tegningerne, se videoklip med kunstneren og se hans arbejdsmetode og teknikker.

Besøg Nivaagaards Malerisamling i Nordsjælland.

Et mangeårigt virke i fantasiens tegn

Du vil opdage, at Ib Spang Olsens tegninger både henvender sig til voksne og til børn. De tætsatte streger viser nøgne kvindekroppe, eventyrlige karakterer og urbane miljøer.

I sine tegninger til børn, er Ib Spang Olsen særligt opmærksom på at videreformidle fantasien på en lettilgængelig måde, så de små kan følge med. Her er der blandt andet sjove figurer på sørøverskibe og originaler med store hatte og ægte pelse.

Find åbningstider og billetpriser på Nivaagaards Malerisamling.

Tegningerne, der er rettet mod et ældre publikum viser en større kompleksitet. Blandt andet en bevidsthed om miljøet og menneskets indblanding i det. Der er både prostituerede, scener fra havneindustrien og overdrevet forbrug.

Overnaturlige væsener skal der også være plads til

Det er langt fra kun realistiske skildringer af miljøer, der præger Ib Spang Olsens tegninger. Når du går gennem udstillingen vil du møde trolde, nisser og andre overnaturlige væsener, der befinder sig i en ofte drømmelignende natur.

Her er farverne klare i for eksempel solnedgange og blanke søer. Og samtidig er de dunkle i kanterne og kaster skygger ind over billedet, ind over troldene og nisserne.

Besøg også parken ved Nivaagaards Malerisamling, når du er der.

Ib Spang Olsen – blandt Danmarks mest betydningsfulde illustratorer

For hundrede år siden blev Ib Spang Olsen født, den 11. juni 1921 i København. Fra 1945 til 1949 studerede han på Københavns Kunstakademi og udviklede sig herefter til at blive én af Danmarks mest toneangivende tegnere.

I løbet af sit mangeårige virke illustrerede han og skrev over 100 bøger, blandt andet Halfdan Rasmussens børnebøger.